• atelierfrancoise

materialen papierkeuze

Voor de kaarten heb ik 4 verschillende soorten bijzonder papier uitgekozen. Het wordt gemaakt in een papiermolen uit 1622. De molen is de enige professionele werkende papierfabriek in Nederland die wordt aangedreven door een waterrad en een stoommachine. De molen wordt in zijn geheel gerund door vrijwilligers. Zij maken het papier ook zelf. Dat wordt nog ouderwets gedaan, met de hand; handgeschept papier heet dat. Wat verder heel uniek is aan hun papier is dat ze werken met verschillende materialen en vezels in hun papier. Misschien heb je het al voorbij zien komen in de shop.


Er worden zuivere grondstoffen gebruikt zoals katoen, linnen, hennep en cellulose. Het papier wordt vermengd met vezels uit olifantenpoep, rietpluimen, natuurresten en lijnzaad. De geringe draaisnelheid, van 5meter per minuut, van de papiermachine en het zachte veluwse beekwater vormen de basis voor dit unieke papier. Elk papiertje is uniek door de weersinvloeden, de molenaar die draait en bepaald hoeveel grondstoffen er in de molen worden toegelaten en door het handscheppen van het papier.


Omdat het papier handgeschept wordt en daarna droogt vallen alle zware stukjes naar onderen. Je hebt bij dit papier dus twee verschillende kanten. Een kant is mooi glad, de andere kant is veel ruwer. Bij mijn kaartjes is de binnenkant de ruwe kant. Je kunt erop schrijven, maar weet dat het geen glad papier is en er soms stukjes tussendoor zitten. Houd hier rekening mee. Balpen werkt trouwens gewoon het beste op het papier.


De vier verschillende papiersoorten die in mijn shop te vinden zijn:

Rietpluimenpapier;

binnenkant rietpluimenpapier buitenkant rietpluimenpapier

Natuurrestenpapier;

binnenkant natuurrestenpapier buitenkant natuurrestenpapier

Lijnzaadpapier;

binnenkant lijnzaadpapier buitenkant lijnzaadpapier

Olifantenpoeppapier.

binnenkant olifantenpoeppapier buitenkant olifantenpoeppapier

33 keer bekeken0 reacties